kinowar.com

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ УКРАЇНСЬКОЇ КІНОСПІЛЬНОТИ ДО УРЯДУ УКРАЇНИ

Пропонуємо ознайомитись із Відкритим листом української кіноспільноти до уряду.

Провідні українські кінофестивалі та кінооб’єднання звернулися до уряду України із проханням збільшити фінансування на промоцію національного кіно. У тексті звернення зокрема зазначено, що збільшення фінансування національного кіновиробництва за останній рік посприяло зростанню кількості та якості українського кіно: українські фільми виходять у національний прокат, беруть участь та здобувають перемоги на міжнародних кінофестивалях. Однак досі лишається проблема промоції українського кіно.

Саме тому провідні українські кінофестивалі та кінооб’єднання, серед яких Одеський міжнародний кінофестиваль, Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», Міжнародний кінофестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, фестиваль «Відкрита ніч», Міжнародний медіафорум Kyiv Media Week, Асоціація кіноіндустрії України та Українська кіноакадемія звернулися до українського уряду із відритим листом-проханням збільшити державне фінансування на промоцію національного кіно.

Українське кіно

Повний текст звернення читайте нижче.

Президенту України Порошенку Петру Олексійовичу
Прем’єр-міністру України Гройсману Володимиру Борисовичу
Голові Верховної Ради Парубію Андрію Володимировичу

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Від імені української кіноіндустрії хочемо висловити щиру подяку за постійну підтримку вітчизняного кінопроцесу. Збільшення фінансування національного кіновиробництва посприяло зростанню як кількості, так і якості українських фільмів. Як наслідок, останніми роками ми бачимо безпрецедентну кількість кінокартин у прокаті держави та у програмах міжнародних кінофестивалів – наші фільми збирають аншлаги не тільки у вітчизняних кінотеатрах, але й здобувають нагороди на міжнародному рівні: Канни, Берлін, Локарно, Карлові Вари та інші. Ці успіхи були б неможливими без збільшення державного фінансування. Крім того, прийняття нового Закону України «Про кінематограф» розширює можливості ко-продукцій із європейськими та іншими країнами.

Отже, можна впевнено стверджувати, що завдяки цілеспрямованій роботі Державного агентства України з питань кіно українська кіноіндустрія розвивається в перспективному напрямку. Разом з тим, хочемо звернути вашу увагу на дуже важливу проблему промоції українського кіно. Воно сьогодні існує, але потребує просування та популяризації як серед українських глядачів, так і на міжнародному рівні. Це є не просто світова практика, це вже чудово продемонстрована нашими сусідами з Польщі, Грузії, Литви Естонії, Чехії, Словаччини стратегія. Мінімум 10% від загального бюджету на кінематограф державних фондів передбачені на проведення міжнародних фестивалів у своїй країні та популяризацію національних фільмів на міжнародних кінофорумах. Так, наприклад, Польський кіноінститут (аналог Держкіно України) витрачає впродовж року 2 млн євро на участь Польщі у міжнародних кінозаходах і 4,2 млн євро на підтримку міжнародних кіноподій у Польщі, тобто загалом у перерахунку в гривні це складає близько 200 мільйонів.

За підрахунками наших експертів, український кінематограф потребує сьогодні не менше 100 млн гривень за напрямком КПКВК 1806050 «Здійснення концертно-мистецьких та культурологічних заходів у сфері кінематографії, фінансова підтримка Національної спілки кінематографістів», що б складало приблизно 10% від запланованого бюджету фінансування українського кінематографу на 2018 рік.

Промоція українського кіно відіграє величезну роль у створенні позитивного іміджу України у світі, що було доведено в роботі Українського павільйону на Кіноринку Каннського фестивалю, Українських стендів на Європейському кіноринку в Берліні, а також на кінофестивалях у Карлових Варах і Торонто, та проведенні Тижнів українського кіно за кордоном (Страсбург, Париж, Брюссель, Лондон, Тбілісі та ін.).

Проведення в Україні таких важливих подій, як Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», Одеський міжнародний кінофестиваль, Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA та Фестиваль «Відкрита ніч» стало важливим форпостом зв’язку України зі світом та повернуло її на світову кіномапу.

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» Халпахчі А.Я.

Одеський міжнародний кінофестиваль Сінькевич Ю.Л.

Міжнародний фестиваль документального
кіно про права людини Docudays UA Кофман Г. Л.

Фестиваль «Відкрита ніч» Іллєнко М.Г.

Асоціація кіноіндустрії України Яценко В.В.

Українська кіноакадемія Мачух А.Н.

Міжнародний медіафорум Kyiv Media Week Ярмощук В.

Коментарі