kinowar.com

Ретроспектива Алекса ван Вармердама

У рамках Тижня нідерландського кіно Flying Dutch з 25 квітня у п’ятьох містах України стартує Ретроспектива фільмів Алекса ван Вармердама.

Локації: Київ (кінотеатр «Київ»), Одеса (Інотеатр), Харків (кінотеатр «8 ½»), Львів (Палац мистецтв), Вінниця (кінотеатр «Родина»).

Алекс ван Вармердам – культовий нідерландський режисер, а також актор, сценарист, продюсер і композитор. Був автором сценарію і актором практично у всіх своїх фільмах, як правило, грає головних героїв. Більше 30-ти років у кінематографі. Володар престижної «Нагороди принца Бернхарда» за внесок в культуру Нідерландів.

Вармердам дотримується безкомпромісного авторського стилю, що безпомилково асоціює з ним його роботи. Його стрічки сповнені іронії та абсурду, сатири і чорного гумору, цинізму і естетики. Він шукає нові форми і підходи. Завдяки неординарному стилю Вармердам посідає чільне місце у нідерландському, а також у світовому кінематографі. Про режисера кажуть, що він розповідає дивний випадок з життя таким тоном, ніби повідомляє прогноз погоди. Це і є його візитівкою.

25-27 квітня
Шнайдер проти Бакса (2015) – Фільм-відкриття ретроспективи
Борґман (2013)
Останні дні Емми Бланк (2009)
Офіціант (2006)
Малюк Тоні (1998)
Сукня (1996)
Мешканці півночі (1992)
Абель (1986)

Подробно о программе:

Шнайдер проти Бакса (2015) – фільм-відкриття

Шнайдер проти Бакса (2015)

Шнайдер – найманий вбивця-професіонал. Навіть у день свого народження він зобов’язаний виконати замовлення і ліквідувати Рамона Бакса, письменника, який живе в будиночку на березі озера. Кілеру доводиться поспішати – адже вдома на нього чекає святковий обід у колі сім’ї. Однак цього дня все йде шкереберть.

Абель (1986)

Фильм Абель

32-річний Абель останні десять років жодного разу не виходив на вулицю. Він разом зі своїми батьками мешкає у напівтемряві свого будинку, полюючи на мух з ножицями в руках. Батько робить усе, щоб витягти його з дому. Проте коли Абель і мати купують телевізор, для батька це стає останньою краплею – і Абель опиняється на вулиці.

Нагороди: «Золоте теля» – за фільм і режисуру, а також премія голландських кінокритиків.

Мешканці півночі (1992)

Мешканці півночі

Історія про те, як звичайне село в голландській глушині перетворилося на справжню божевільню, де кожен їде з глузду по-своєму.
Нагороди: три «Фелікса» – за найкращий молодий фільм, музику і роботу художника, два Національних кіно призи « Золоте теля »- за режисуру і головну чоловічу роль (Рудольф Люсіер). Три нагороди Європейської кіноакадемії.

Сукня (1996)

Сукня фильм

Будьте обережні, обираючи собі сукню – цей звичний предмет гардеробу може перевернути ваше життя з ніг на голову! Одна така сукня, що з’явилася на світ не в найкращий момент, довела до повного божевілля кількох нещасних чоловіків і жінок. А коли вона почала мандрувати від власника до власника – годі сподіватись на милість.

Нагороди: Приз Фіпрессі Венеційського МКФ, Премія кінокритиків Нідерландського МКФ

Малюк Тоні (1998)

Малюк Тоні (1998)

Кіт не може мати дітей і усвідомлення цього отруює їй життя. До того ж вона втомилася нескінченно читати субтитри серіалів своєму неписемному чоловікові і одного дня вирішує найняти йому вчительку. Так у житті подружжя з’являється симпатична 30-річна Єлена.
Пікантність ситуації полягає в тому, що Кіт приховує від коханки чоловіка свій подружній статус, і Єлена вважає її сестрою Бранда. Коли Кіт розуміє, що гра зайшла занадто далеко – вороття немає.

Офіціант (2006)

Офіціант (2006)

50-річний офіціант трапезної тільки й отримує прочухани від хамських відвідувачів та підступи пошарпаної коханки, що обожнює приходити в його заклад і вимагати до себе особливої уваги у пік робочого дня. Тоді офіціант йде до сценариста, який, виявляється, пише ситком про його життя, і просить дещо змінити. Сценарист погоджується – і незабаром біля його дверей шикується ціла черга зі знедолених персонажів.

Нагороди: Три відзнаки на голландських кінофестивалях

Останні дні Емми Бланк (2009)

Последние дни Эммы Бланк фильм

У величезному заміському будинку в оточенні слуг смертельно хвора Емма Бланк доживає останні дні. Відчайдушно потребуючи любові, підтримки та турботи, «залізна леді» Емма перетворює життя своїх слуг на пекло. Коли вони дізнаються, що їхні сподівання на згадку в заповіті тиранки марні, у них залишається єдина розрада – помста. Солодка і страшна.

Нагороди: Приз асоціації кінокритиків Венеційського МКФ та Нідерландського КФ (найкращий сценарій).

Борґман (2013)

Боргман фильм

Чи то демон з нічних жахіть, чи алегорія, чи живе втілення всіх людських страхів – Борґман, немов злий дух сучасного міста, загнаний за красиві фасади, виривається на волю. Розмірене життя звичайної сім’ї з його появою вже ніколи не повернеться в колишнє русло.

10 нагород міжнародних кінофестивалів, зокрема Нідерландського КФ

 

Організатори:

Посольство Нідерландів в Україні
КМКФ «Молодість»

Медіа-партнери:

NEWS ONE
ЗІК
UBR
Ретро ФМ
Український тиждень
День
MOVIEGRAM
Кіно-Театр

 

Коментарі